Valfläsk 2021

Den 11/2-2021 är det åter dags för BIDA:s årsmöte och i vanlig ordning är det då tid för en ny styrelse att väljas in. Därför vill vi i nuvarande styrelse dela med oss lite av vad våra poster innebär, vad vi hade för förväntningar, vad vi arbetat med och vad vi tycker om arbetet om själva arbetet.

Om ni har några fler frågor eller funderingar kommer vi snart att finnas på intagram (@bida.uppsala) för att besvara dessa, så håll till godo!

Orkar ni inte vänta? Skriv till vice ordförande på info@bidauppsala.com så svarar hon så fort hon kan!

Hanna Åkermark

Ordförande

Vad innebär din post? Som ordförande har jag huvudansvaret för föreningen och står som firmatecknare tillsammans med ekonomiskt ansvarig. Mitt jobb har varit att kalla till och hålla i styrelsemöten. Jag skickar ut dagordning och tar närvaro i vår studiecirkel som vi har i samarbete med Folkuniversitetet. Som ordförande ska man också vara den som ser till att delegera styrelsearbetet och att alla i styrelsen har en lagom arbetsbörda.

Varför sökte du den posten? Jag tycker att kvinnliga nätverk inom ingenjörsvärlden är viktiga, framförallt inom byggteknik som är ett starkt mansdominerat yrke. Jag gillar att vara med där det händer och i BIDAs styrelse kan man verkligen det!

Vad hade du för förväntningar när du sökte BIDA? Inga alls vad jag kan minnas! Jag hoppades väl på att få vara med på ett litet hörn av Uppsalas fantastiska studentliv.

Vad har du gjort under året? Genom att vara ordförande för BIDA har jag fått vara med och utveckla den här föreningen. I våras gick jag en kort utbildning för att bli cirkelledare via Folkuniversitetet och har tagit närvaro i vår studiecirkel samt antecknat vad vi haft för oss där. Jag har tillsammans med vice ordförnade haft mycket kontakt med UTN och kan stolt meddela att vi från och med i år är samarbetspartners! Jag har haft kontakt med programmet och gemensamt med styrelsen kommit fram till lite nya spännande förbättringar kopplat till vår utbildning.

Vad har du tyckt om arbetet? Otroligt kul! I och med COVID-19 har föreningsåret sett annorlunda ut och vi har kanske inte synts så mycket - men desto mer har hänt bakom kulisserna! Att få jobba i en styrelse med de tre fantastiskt kompetenta kvinnor som presenteras här under har varit en ynnest och något jag värdesätter högt! Det har varit extremt givande att få arbeta för något så viktigt som kvinnors plats i student- och arbetslivet!

Varför ska man söka BIDA? För att BIDA är bäst - ingen protest! Om man gillar att vara med och utveckla ett nätverk för kvinnor som är viktiga under studietiden och inom arbetslivet. BIDA är en liten förening med stor potential och om man vill skapa plats åt kvinnor i student- och arbetslivet efter ska man söka hit!

Johanna Louise Nilsson

Vice ordförande

Vad innebär din post? Vice ordförande innebär (Förutom att hålla koll på ordförandes bravader) att jag är ansvarig för föreningens medlemmar samt all administration inom föreningen. Sedan agerar jag ordförande vid ordförandes frånvaro, vilket kanske är det mest självklara i min post. Det här var första året vice inte också var ekonomiskt ansvarig och därför kan posten kännas lite taffat som den är just nu, detta är dock något vi tänkt åtgärda under årsmötet.

Varför sökte du den posten? Jag gillar att ta ansvar och att vara den som styr och drar i allt från planering till effektivisering och förbättring, men samtidigt kändes ordförande lite väl stort för mig som (när jag sökte den här posten) inte varit engagerad tidigare.

Vad hade du för förväntningar när du sökte BIDA? I ärlighetens namn hade jag inga superstora förväntningar när jag sökte BIDA, jag hoppades väl mest på att jag skulle få ett tillfälle att se vad som händer bakom kulisserna på en förening, få utvecklas som person och få lära känna nya människor samtidigt som man lär sig arbeta i grupp.

Vad har du gjort under året? Mitt största arbete har varit hemsidan och domänen ni ser framför er nu. Men det allra första jag gjorde var att rensa upp i föreningens Drive. Sen har jag varit den som dragit i att skapa en produktportfölj, en grafisk profil, ett nytt ovve-märke, förbättra BIDA:s logo, inleda ett samarbete med UTN och lite annat smått och gott

Vad har du tyckt om arbetet? Superkul och väldigt lärorikt! Om inte annat gav det mig moder att söka till två kommittéer inom kåren också. Det har varit roligt att ta sig ann en förening som man kan göra sådan tydlig skillnad i, just för att den är relativt ny fortfarande. Sen kanske jag har lagt ner lite väl mycket tid på föreningen då jag tycker att jag sett dess potential.

Varför ska man söka BIDA? Om man känner att man vill ta sig ann en mindre förening som inte har speciellt mycket måsten eller traditioner och väldigt mycket utvecklingspotential är BIDA en perfekt styrelse att sitta i. Dessutom har föreningen ett väldigt viktigt syfte med att vilja hjälpa kvinnor inom en annars mansdominerad utbildning och bransch. BIDA är även ett perfekt första engagemang som blir lite vad man gör det till.

Terese Mäkinen

Ekonomiskt ansvarig

Vad innebär din post? Jag är den som har hand om föreningens ekonomi gentemot banken och bokföringen. Beställer mat inför event och ser till att vi aldrig går på minus.

Varför sökte du den posten? Tycker att ekonomi är intressant och det är en bra kunskap inför framtiden då det har vissa likheter med "vanlig" företagsekonomi.

Vad hade du för förväntningar när du sökte BIDA? Ville främst vara med och utveckla och bidra med något, just positionen som ekonomisk ansvarig var för tillfället inte jätteviktig då jag sökte till styrelsen. Tänkte mig att det skulle bli ett år fullt med aktiviteter, planering och budgetering.

Vad har du gjort under året? Bokfört löpande i vårt system, Bokio, allteftersom vi sålt märken och köpt in saker till föreningen eller haft andra aktiviteter som krävt resurser. Även skickat ut fakturor till företag.

Vad har du tyckt om arbetet? I början var allt nytt och självklart en utmaning. Det har varit framförallt roligt att sätta sig in i systemet och fått koll på hur vi kan och ska driva vår verksamhet. Såklart hade jag önskat att vi haft fler event och andra aktiviteter men verkligheten har tyvärr gett oss något annat i år.

Varför ska man söka BIDA? Det är en fantastisk möjlighet att vara med och utveckla ett bra och givande nätverk mellan blivande byggnadsingenjörer och redan anställda på företag, oavsett om någon identifierar sig som kvinna, man, icke-binär eller något annat. De kontakter vi knyter an kommer vara ovärderliga i framtiden.

Det ger även en lättare grund till hur en verksamhet styrs och drivs med de medel som givits.

Sist men inte minst är det privilegium att vara en del av denna styrelsen och förening med så många fina själar. :)

Anna Westin

Företagskontakt

Vad innebär din post? Posten som företagskontakt innebär i första hand, precis som det låter, att det är du som har posten som har den största och främsta kontakten med de företag som i någon form är relaterade till BIDA. Det kan handla om att ha en kontakt gällande bokning av lunchföreläsningar och studiebesök till att söka medel eller prylspons till aktiviteter eller tävlingar med våra medlemmar. En annan viktig del i ditt arbete kommer att vara som ansvarig för BIDA:s mentorskapsprogram. Här kommer du stå för att söka mentorer, adepter och förmedla kontakten mellan dessa!

Varför sökte du den posten? Jag tänkte först och främst bara söka posten som PR-ansvarig då jag alltid tyckt om att fotografera samt att jobba med sociala medier... Men på årsmötet då denna post riskerade att bli vakantsatt kände jag att jag kunde tackla företagskontaktsrollen också! Dessutom lät det otroligt intressant och som en god möjlighet för mig att få en bra kontakt med företag som skulle kunna främja mitt framtida arbetsliv.

Vad hade du för förväntningar när du sökte BIDA? Jag har nästan alltid, på något vis, engagerat mig i det studiesociala i både elevråd, kårer och styrelser. Dock är jag väldigt duktig på att ha lite för många bollar i luften, men BIDA kändes precis rätt i både storlek och skala för att jag fortsatt skulle kunna engagera mig och förhoppningsvis få en fortsatt rolig studietid vilket engagemang som dessa alltid givit mig! Så mina förväntningar var väl egentligen att som sagt fortsatt få en rolig studietid och komma in i en gemenskap med ett fantastiskt gäng samtidigt som det även skulle ge mig en bra start inför mitt framtida arbetsliv!

Vad har du gjort under året? Då vi tyvärr har drabbats av den rådande pandemin har lunchföreläsningarna och studiebesöken utgått. Därför har mitt främsta arbete varit med mentorskapsprogrammet, att höra av mig till ev. sponsorer och samarbetspartners samt att jobba på att redigera och förmedla produktportföljen till relevanta företag.

Vad har du tyckt om arbetet? Arbetet har varit lärorikt och upplyftande i och med kontakten med alla fina företag som finns där ute som vill främja kvinnans roll i byggbranschen! Tyvärr har ju pandemin som sagt gjort att det inte blivit lika intensivt som en kanske önskat.

Varför ska man söka BIDA? Känner man som jag gjorde att man vill engagera sig men att man inte vet om man egentligen har tiden är BIDA the place to go! Här får man ingå i en härlig gemenskap med en grupp som alla har samma mål, att främja kvinnan och hjälpa henne att navigera i byggbranschen. Vi är precis tillräckligt små för att trots det ändå kunna utföra stordåd!

Anna Westin

PR-ansvarig

Vad innebär din post? Posten som PR-ansvarig innebär att du har som största ansvar att uppdatera BIDA:s sociala medier och ha kontakt med medlemmarna. På event och aktiviteter är det bra om du är redo med kameran (vare sig det gäller mobil- eller systemkameran) i högsta hugg för att kunna dokumentera och få innehåll till dina inlägg! Du är även ansvarig för att skapa evenemang och dylikt till en del medlemsaktiviteter så som exempelvis pubrundor och middagar med alla medlemmar!

Varför sökte du den posten? Jag sökte posten eftersom jag har ett stort intresse för fotografi som egenföretagare och då jag tidigare har haft rollen som ansvarig för sociala medier på mitt gamla jobb. Jag tycker helt enkelt att det är roligt att dokumentera och att skriva fyndiga (och ofyndiga) texter!

Vad hade du för förväntningar när du sökte BIDA? Innan pandemin hade jag höga förväntningar gällande medlemsaktiviteterna... Men på grund av Covid-19 så har dess självklart lyst med sin frånvaro (utöver avtacket till 3:orna och en mentorskapslunch). Detta har givetvis varit tråkigt men också förståeligt varefter mina förväntningar sänktes något under årets gång. Men hey, nu kan det bara bli bättre right?

Vad har du gjort under året? Jag har uppdaterat instagram och facebook. Dock har det definitivt inte uppdaterats lika mycket som jag önskat just på grund av pandemin då det har varit svårt att hitta inspiration och ork till content. Men vi hann som sagt var med ett avtack till 3:orna som innebär en härlig grillkväll med god dryck (ni som vet, ni vet) samt en lyckad mentorskapslunch/uppstart! Tillsammans med ekonomiansvarige Terese välkomnade vi även de nya ettorna på Zoom vilket var väldigt roligt! MEN även en otroligt konstig känsla. Vi hoppas definitivt att vi får träffa er IRL snarast!

Vad har du tyckt om arbetet? I dagsläget har det inte funnits så mycket att tycka till om som jag nämnde ovan, men det som vi gjort har jag tyckt varit väldigt roligt och givande!

Varför ska man söka BIDA? Därför det är så fantastiskt roligt och BIDA är i precis rätt storlek för att man ska känna att det bara är just roligt och att det inte blir övermäktigt! SÖK!